Рецептата за силен детски имунитет се крие в тези три лесни стъпки

Рецептата за силен детски имунитет се крие в тези три лесни стъпки

В нашата Академия за малки шефове сме оставили специално място за практични съвети, свързани със здравето и имунитета на най-малките членове от семейството.

Безценните уроци в кухнята и умението да готвиш определено са пряко свързани с изграждането на навици, които ще бъдат ценни за децата през целия им живот. 

Температурите навън вече осезаемо спаднаха и дойде сезонът на сополивите нослета, кашлиците, настинките и вирусите. Всеки родител знае, че през този сезон децата са подложени на голям брой вируси и бактерии, а посещението на детска градина или училище често води до повтарящи се инфекции. Най-добрият отговор срещу този омагьосан кръг от боледувания, разбира се, е поддържането на добър имунитет. Заедно с нашите приятели от Допелхерц, ще ви разкрием три лесни стъпки, с които да засилите имунитета на своето дете. 

Обърнете специално внимание на начина на хранене

По природа децата са привлечени от тестените, сладки и високопреработени храни, които обаче не са най-добрият вариант, когато говорим за имунитет. Имунната система на всеки от нас и особено на децата се нуждае от свежи плодове и зеленчуци, които да приемаме на ежедневна база. 

Най-добрият начин да постигнете това е да прибегнете до сезонни продукти, които се набавят лесно, пълни са с полезни витамини и минерали и не на последно място - “щадящи” са към семейния бюджет. Затова не забравяйте през есента и зимата да включите в менюто си вкусни плодове и зеленчуци като тиква, ябълки, кестени, червено цвекло, праз и зеле.

Следете за режима на сън

Нека си го признаем - на Земята няма дете, което с удоволствие да каже на родителите си “Изморих се, искам да си легна”. Винаги има още една интересна игра, още една рисунка за рисуване или още едно филмче за гледане. По време на сън телата ни се възстановяват от деня, а режимът е изключително важен, за да могат по-малките да се наспиват добре. От друга страна - нерегулярното време за почивка би могло да отслаби имунната система, да доведе до възпаление, както и до нестабилни нива на някои хормони в тялото. Нашият съвет е минимум час преди лягане да преустановите употребата на електронни устройства и да започнете с напомнянето, че след малко е време за сън, така детето ви ще има време да се настрои, че е време за лягане, за да успее да заспи в уречения час. 

Погрижете се за микробиома

Микробиомът представлява съвкупност от полезни бактерии, които естествено се срещат в червата ни. Те предпазват храносмилателния ни тракт, помагат ни да смиламе храната и ни предпазват от нахлуването на бактерии и вируси. Поддържането на здрав микробиом може да помогне на способността на детето да отблъсне различни инфекции. Най-добрият вариант да постигнете това е да включите в режима на детето си подходяща хранителна добавка, тъй като за най-малките понякога е трудно да си набавят достатъчно полезни бактерии, защото нека си признаем - голяма част от тях не са почитатели на киселото зеле и туршиите.

Именно такава добавка е Допелхерц Пробиотик Желирани мечета за деца. Желираните мечета са с вкус на ягода и децата ги харесват още с първото опитване. Продуктът съдържа 2 млрд. тиндализирани млечнокисели и бифидобактерии от щамовете Lactobacillus rhamnosus и Bifidobacterium infantis. Положителният ефект от прием на тези бактерии е доказан с клинични проучвания. – подобряват съпротивителните сили на организма и му помагат да се справя със стомашно-чревни предизвикателства.

* Michael de Vrese, Petra Winkler et all, Effect of Lactobacillus gasseri PA 16/8, Bifidobacterium longum SP 07/3, B. bifidum MF 20/5 on common cold episodes: a double blind, randomized, controlled trial, 2005

Със съдействието на: