Швейцарски горещ шоколад на клечка

Швейцарски горещ шоколад на клечка

Всички знаем, че сред най-любимите лакомства на децата около коледните празници, разбира се, е Негово Велечиство Шоколадът!

Шоколадът е един от най-обичаните и универсални съставки в света на сладкишите и десертите. Неговото присъствие не само придава вкусове и текстури, но и добавя изисканост и удоволствие на всяко ястие.

От традиционния белгийски шоколад и френските тарталети до италианските тирамису и шоколадовите фонданти, всяка култура има свои уникални начини да включи шоколад в десертите си. Този ингредиент не само предоставя сладост и богат вкус, но също така може да бъде използван за игра с текстурата и аромата на ястието.

Тъкмо с шоколада особено много обича да се заиграва по време на своите чудни кулинарни изобретения сладката и очарователна Шеф Кари Божерянова. Омаяни от въздействието върху сетивата ни на нейните приказни шоколадови творения, бързаме да ви представим нейната лесна рецепта за Горещ шоколад на клечка.

Горещият шоколад е десерт, награда, специален повод или просто вкусна следобедна закуска, която може да си подарите с наближаването на коледните празници. Тя изпълва с блясък очите на малки и големи, премръзнали след цял ден бродене из декемврийските снегове на Швейцария. Точно така, този алпийски специалитет, преобразен в ароматно кубче шоколад, потопен в чаша топло мляко, е любимо лакомство на малката Кари. С него тя иска да зарадва всички вас, когато се съберете с най-любимите си хора около коледната трапеза. А и не само тогава!

Време е да поднесем на вниманието ви рецептата на Кари за Швейцарски горещ шоколад на клечка.

​Необходими продукти:​

200 г натурален шоколад (минимум 60% какао)
½ ч.л. канела
½ ч.л. джинджифил
1 щипка кардамон
1 щипка сол

Начин на приготвяне:

1. Шоколадът се начупва на парченца и се разтапя на водна баня заедно с всички подправки, при непрекъснато бъркане. 

2. Сваля се от котлона и се оставя леко да се охлади. 

3. Разпределя се в силиконови формички за мини мъфини, като в средата на всяка се поставя по една дървена бъркалка, дървено шишче или пластмасова лъжичка.

4. Шоколадът на клечка се оставя напълно да се охлади и втвърди, без да се мести през това време. Накрая всяка доза се изважда внимателно от формичките и бъркалките се украсяват с панделки. 

5.Сервира се потопен в чаша горещо мляко – при разбъркване шоколадът се разтапя и се превръща в ароматна и сгряваща напитка.

6. Този ароматен и кадифен шоколадов десерт е перфектен за студените дни около празниците и може да бъде чудесен сладък завършек на вкусните блюда от коледната трапеза.



Със съдействието на: