Содена питка за Бъдни вечер
Всички носим в сърцата си специални спомени от детството, които са свързани с уютната атмосфера на коледните празници.
Един от най-прекрасните начини да се върнем към тези времена е чрез пленяващия вкус и аромат на любимата питка за Бъдни вечер.
Честта да ви пренесе в топлия и безгрижен уют на детството има малката кулинарна вълшебница Шеф Савина. Това мило и талантливо дете ще събуди и най-фините ви вкусови рецептори, но и ще стопли душата ви с приготвената от нея с помощта на мама уханна традиционна питка.
Тази специална рецепта не само ще ви потопи в блаженството на онзи топъл аромат, идващ от питка във фурната, примамваща със златистия си загар, но и ще ви върне в моменти от детството, когато всяка хапка беше пълна с радост и очакване за предстоящите коледни чудеса.
Време е за рецептата на Сави, която ще стопли сърцето ви и ще ви пренесе в прегръдките на най-милите спомени от детството. И не забравяйте да сложите повече парички в питката... за повече късмет! ;)
Необходими продукти:
700 г брашно
300 - 400 мл топла вода
1 ч.л. сол
1 бр. бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
2 с.л. ябълков оцет
3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Пресейте брашното три пъти, добавете солта и бакпулвера, разбъркайте да се смесят добре. В чаша смесете содата и оцета. След като шупнат, ги добавете към брашното, заедно с олиото. При непрекъснато бъркане на струя добавете топлата вода и замесете тестото.
2. Тази стъпка е най-важната за сполучлива содена питка – месете тестото продължително след оформянето му.
3. Оформете питката от тестото и я поставете в намазана с олио тавичка.
4. Оставете тестото да престои 15 минути така за да се отпусне, преди да я поставите в фурната за печене, надупчете питката с вилица на повечко места.
5. Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете за около 30-35 минути до лек златист загар.
6. Намокрете тензух и изстискайте много добре, извадете изпечената питка и я увийте с него, покрийте със суха кърпа и оставете така за около 10 минути.
7. Така приготвената содена питка сервирайте топла и мека. По желание поръсете с шарена сол!
С тази великолепна дъхава питка не само ще усетите традицията и вкуса на коледните празници, но и ще създадете специални спомени, които ще превърнат Бъдни вечер във време на радост, празничен уют и топлина.