Коледно пънче Bûche de Noël
В навечерието на коледните празници, всички сме изпълнени с копнеж за повече топлина, уют и срещи с най-любимите хора около празничната трапеза.
С копнеж за онези незабравими мигове, когато всяко кътче от дома се озарява от меката светлина на коледните свещи и празничните украшения. Когато ароматите на печени ядки, сладкиши и подправки се носят из въздуха, галейки обонянието ни с мили спомени и сладка носталгия. Семействата се събират около топлата камина и украсената елха, за да споделят радостта, че отново са заедно.
В очакване именно на тези безценни за всеки един от нас моменти днес искаме да ви поднесем едно особено специално блюдо, една нежна зимна и много вкусна приказка, приготвена с много любов и майсторлък от прекрасната кулинарна вълшебница шеф Карина Томанова. Тя с радост сподели с екипа на Woman.bg рецептата на едно класическо и любимо лакомство на французите, което е добре дошло на коледната трапеза и у нас.
Като един завиден майстор на печивата и кексовете, които малката дама приготвя под вещото ръководство на мама, Кари ни изненада с неподражаемия вкус на своето Коледно пънче, което във Франция наричат "Bûche de Noël". Ето го и него:
Необходими продукти:
За блата:
5 яйца
120 г захар
60 г брашно
30 г какао
За крема:
350 г сирене (по желание смес от: рикота, маскарпоне, крема сирене)
50 г пудра захар (може и повече)
40 г нарязан шоколад
За ганаша:
100 г шоколад
100 мл течна сметана
Начин на приготвяне:
1. Жълтъците и белтъците се разделят. Разбиваме жълтъците с какаото и половината захар, до получаването на пухкав крем, а белтъците – с другата поливна захар на сняг. Започваме да прибавяме от белтъците към жълтъчената смес, разбърквайки бавно и постепенно, като от време на време пресяваме и интегрираме брашното. Важното е да запазим въздушността на сместа.
2. Така получената смес изсипваме в тавичка (приблизителни размери: 27см х 38см), върху която сме сложили леко намаслена хартия за печене. Изравняваме сместа с шпатула.
3. Пъхаме блата да се пече на предварително загрята на 150 градуса фурна с обдухване за около 20-30 минути.
4. Готовия блат обръщаме върху леко навлажнена памучна кърпа и навийте на руло.
5. Приготвяме крем като в купа разбиваме сиренето, като Кари е използвала тук 250 г рикота и 100 г крема сирене. Можем да заменим някое от сирената с маскарпоне или да направим крема от други пропорции. Прибавяме начупения шоколад и разбъркваме.
6. С този крем намазваме блата и завиваме отново. Пъхаме в хладилника за една нощ.
7. На следващия ден приготвяме ганаша, като за нула време загрявам течната сметана на колона, докато тръгне да завира. Махаме от огъня и прибавяме начупения шоколад. Разбъркваме шоколада (на ръка) в горещата смес, докато се разтопи и получа хубав шоколадов сос. Оставяме леко да изстине и да се сгъсти.
8. Изваждаме студеното руло от хладилника и започваме да го заливаме с ганаша. Правим шарки с вилица върху още мекия пласт шоколад, така че да имитира кора на дърво.
9. Отрязваме предната част на рулото под диагонал на два пъти, така че да го изравним отново. Прикрепяме едното парче отгоре, а другото отстрани, като можем да ги измажете изцяло с шоколад, или да имаме по едно от двата вида.
10. Завършваме с малко пудра захар за снежен ефект, малко червени плодове и някое и друго стръкче розмарин или борови клонки.
Този артистичен десерт олицетворява дървото, което гори в камината между Коледа и Нова година. Парижани вярват, че той носи късмет, обич и топлина през цялата нова година. Вярваме го и ние заедно с вдъхновяващата и прелестна Кари.