Джинджифилови меденки с бадеми и канела

Джинджифилови меденки с бадеми и канела

С наближаването на коледните празници магията на коледните ястия и сладкиши ни завладява все повече и повече.

Това е времето, когато се впускаме в сътворяването на всевъзможни и невероятни, коя от коя по-оригинални и интересни празнични гозби, но без да забравяме за най-важните и неизменни вкусотии, сред които се открояват любимите малки и големи коледни сладки.

А какво е Коледа без аромата и хрупкавия чар на добрите стари джинджифилови меденки. Още през далечния 16-и век Кралица Елизабет I подарявала на гостите си джинджифилово човече с панделка. Заради способността на джинджифила да консервира, сладките се превърнали в любимо лакомство по панаирите, популярен подарък, а размяната на джинжифилови сладки била символ на любов. По стара английска традиция се правят с много мед и джинджифил.

Днес представяме на вниманието ви любимата рецепта на малкия кулинарен магьосник и ценител на коледните изкушения – шеф Мишо. Екипът на Woman.bg се почувства в друго измерение, след като се наслади на приготвените лично от чаровния Мишо вълшебни меденки с ухание на бадеми, джинджифил и канела.

Потопете се и вие в тази коледна приказка с рецептата на шеф Мишо.

Необходими прродукти:

300 г бяло брашно
50 г ситно смлени бадеми
2 ч.л. смес от подправки (канела, джинджифил и карамфил)
1 ч.л. бакпулвер
1 средно голямо яйце
100 г мед
100 г захар
175 г краве масло на стайна температура

Начин на приготвяне:

1. Брашното, бадемите, подправките и бакпулверът се смесват в голяма купа и се объркват.

2. Прави се кладенче и в него се изсипват медът, захарта и яйцето, разбърква се с вилица. Накрая се добавя мекото масло, нарязано на малки парченца, и се омесва меко тесто.

3. Когато е готово, се оставя за 30 мин. в хладилника.

4. Тестото се разточва на тънко (2-3 мм) върху набрашнен плат, изрязват се меденки с формички по ваш вкус, нареждат се в тава, застлана с хартия за печене, и се пекат 10-12 мин. на 200 градуса, докато крайчетата им покафенеят леко.

5. Оставят се да се охладят и без украса могат да се съхраняват 2-3 седмици.

6. По желание могат да се декорират с разтопен шоколад или глазура от пудра захар, разбъркана с малко прясно мляко на гъста каша, която, освен бяла, може да се оцвети в различни нюанси с помощта на сладкарски бои.

7. Меденките се украсяват до ден-два преди сервиране.


Със съдействието на: