Домашна Баница

Добре дошли в поредното вкусно кулинарно приключение с Шеф Никола и малките кулинарни изследователи, Кати и Митко! Те сътвориха неустоима домашна баница, а следвайки стъпките от рецептата ще се отправите към ароматно пътешествие из българската гастрономия.

Преди да започнете, обаче, е добре да имате всички продукти, разбира се!

Иначе няма да ви се получи баницата! 

Ето и какво е необходимо:

За тестото:

500 г. брашно за баница

300 мл. вода

1 ч.л. оцет

1 ч.л. сол

За плънката:

1 кисело мляко 

450 г. сирене 

6 яйца

250 г. масло

Време е да запретнете ръкави и да се понацапате с брашно!

Ето и етапите от приготвянето на баницата - от замесването на тестото до подготовката на невероятната плънка. 

Започнете с брашното. 

Вземете дълбока купа и добавяйте по малко вода, сол и оцет.

Омесете хубаво тестото, като то трябва да остане гладко – без бучки. 

След това вземете тестото и го разделете на равни топки.

Покрийте със стреч фолио и го оставете за 1 час да си почине.

Докато чакате тестото да събере сили, преминете към подготовката на плънката. 

В дълбока купа смесете киселото мляко, добавете натрошено сирене, яйцата и разбъркайте хубаво. 

А съвета на шеф Никола е да натрошавате сиренето за баницата, а не да го настъргвате, за да стане плънката още по-вкусна.

Време е за корите. 

Вземете подготвените топки и ги разточете леко. Намажете всяка топка с разтопено масло, за да не залепват една за друга и ги съберете отново. 

Поръсете с брашно обилно и започнете да разточвате с точилка до тънко.

Върху вече разточените тънко кори, намажете с масло и сложете подготвената плънка.

Внимателно навийте, за да не се скъса тестото.

Сложете хартия за печене в тавата и намажете с масло. 

Поставете отгоре вече навитата баница и я намажете с масло.

Баницата се пече на горно и долно печене на 180 градуса за около 30 мин. 

Препоръчваме използването на функцията за хрупкава коричка на фурните от серия 8 на BOSCH.​

След като извадите баницата от фурната, не бързайте да я ядете гореща, колкото и да е трудно да устоите на изкушението. Оставете я да се охлади леко, за да се насладите на този момент с още по-голямо удоволствие. 

Добър апетит! 

Със съдействието на: