Домашна Баница
Добре дошли в поредното вкусно кулинарно приключение с Шеф Никола и малките кулинарни изследователи, Кати и Митко! Те сътвориха неустоима домашна баница, а следвайки стъпките от рецептата ще се отправите към ароматно пътешествие из българската гастрономия.
Преди да започнете, обаче, е добре да имате всички продукти, разбира се!
Иначе няма да ви се получи баницата!
Ето и какво е необходимо:
За тестото:
500 г. брашно за баница
300 мл. вода
1 ч.л. оцет
1 ч.л. сол
За плънката:
1 кисело мляко
450 г. сирене
6 яйца
250 г. масло
Време е да запретнете ръкави и да се понацапате с брашно!
Ето и етапите от приготвянето на баницата - от замесването на тестото до подготовката на невероятната плънка.
Започнете с брашното.
Вземете дълбока купа и добавяйте по малко вода, сол и оцет.
Омесете хубаво тестото, като то трябва да остане гладко – без бучки.
След това вземете тестото и го разделете на равни топки.
Покрийте със стреч фолио и го оставете за 1 час да си почине.
Докато чакате тестото да събере сили, преминете към подготовката на плънката.
В дълбока купа смесете киселото мляко, добавете натрошено сирене, яйцата и разбъркайте хубаво.
А съвета на шеф Никола е да натрошавате сиренето за баницата, а не да го настъргвате, за да стане плънката още по-вкусна.
Време е за корите.
Вземете подготвените топки и ги разточете леко. Намажете всяка топка с разтопено масло, за да не залепват една за друга и ги съберете отново.
Поръсете с брашно обилно и започнете да разточвате с точилка до тънко.
Върху вече разточените тънко кори, намажете с масло и сложете подготвената плънка.
Внимателно навийте, за да не се скъса тестото.
Сложете хартия за печене в тавата и намажете с масло.
Поставете отгоре вече навитата баница и я намажете с масло.
Баницата се пече на горно и долно печене на 180 градуса за около 30 мин.
Препоръчваме използването на функцията за хрупкава коричка на фурните от серия 8 на BOSCH.
След като извадите баницата от фурната, не бързайте да я ядете гореща, колкото и да е трудно да устоите на изкушението. Оставете я да се охлади леко, за да се насладите на този момент с още по-голямо удоволствие.
Добър апетит!