Мини пайове с картофи и телешко
Ето ни отново в кухнята на Академия за малки готвачи, готови за поредното кулинарно приключение с шеф Лео Бианки и неговите асистентки– очарователните Софи и Кари. Всички те са готови да сътворят поредното кулинарно чудо – мини пайове с телешко и картофи, които ще изпълнят вкусовите рецептори на всеки, който ги опита.
А сега, нека да се потопим в магията на сътворяването на тези малки пухкави чудеса.
Необходими съставки:
• 3 картофа
• 2 моркова
• 100 гр. мляно телешко месо
• 1/2 малка глава лук, нарязана на ситно
• 3-4 супени лъжици доматено пюре
• 2 с.л. зехтин
• 2 с.л. настъргано сирене (като пармезан или моцарела)
• Сол, черен пипер и подправки на вкус
Начин на приготвяне:
1. Нарежете картофите и морковите на малки кубчета. Препоръчваме ви да използвате пасатора с приставка за кубчета на Bosch, който ще нареже зеленчуците за секунди на перфектни кубчета.
2. Загрейте 1 супена лъжица зехтин в тиган и запържете кубчетата до омекване и златисто. Оставете настрана.
3. В същия тиган добавете още една супена лъжица зехтин и запържете лука, нарязан на ситно, докато омекне. Добавете каймата и гответе до покафеняване, след което добавете доматеното пюре. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Гответе, докато сосът леко се сгъсти.
4. Преминете към сглобяването на мини пайовете. Вземете подложките за мъфини и поставете по лъжица картофи и моркови на дъното на всяка. Върху картофите добавете по една лъжица месо със сос. Повторете слоевете, ако е необходимо.
5. Поръсете с настърган кашкавал или моцарела за хрупкава коричка.
6. Поставете формите в предварително загрята фурна на 180°C за приблизително 10-15 минути, докато сиренето се разтопи и запече.
7. Оставете пайовете да се охладят за няколко минути преди сервиране.
С всяка хапка от тези мънички вълшебства с телешко и картофи ще се потопите в свят на уют и топлина. Поглезете сетивата си с тази симфония от вкусни съставки, която сътвориха малките шефове Софи и Кари.