Коледна питка на шеф Лео Бианки

Дойде ред на едно много специално празнично блюдо – Коледната питка на шеф Лео Бианки! Той и неговите малки помощници от Академия за малки готвачи – веселите Митко и Габи – се захващат да сътворят един истински коледен шедьовър – ароматна, златиста питка, ухаеща на празничност, семеен уют и онова особено вълшебство, което само Коледа може да донесе.

Коледната питка на Лео Бианки обещава не просто вкус, а истинско преживяване!
Докато тестото втасва, ароматът на масло се разнася наоколо, сякаш канейки Коледа да влезе в кухнята. С финалните щрихи – лекото намазване с жълтък и разтопено масло между слоевете, питката се превръща в същински празник за сетивата, която събира семейството около празничната трапеза на Коледа.

Необходими продукти:

• 350 мл. прясно мляко
• 3 яйца /един жълтък за намазване/
• 4 с.л. кисело мляко
• 4 с.л. олио
• 2 с.л. захар
• 1 с.л. сол
• 900 гр. брашно
• 11 гр. суха мая
• 1 краве масло за намазване

Начин на приготвяне:

За приготвянето на тестото за питката използваме кухненска машина Bosch от серия 6 с интегрирана везна.

1. Пресейте брашното през цедка в купа и премерете точното количество брашно чрез интегрираната везна в машината. Отворете машината и изсипете сухите продукти – солта, захарта, маята. Включете машината леко да разбърка съставките, за да влезе въздух.
2. Вземете 1 пакетче масло и го разтопете в тиган.
3. Докато машината разбърква сухите продукти започнете да добавяте малко по малко от прясното мляко, жълтъците, олиото и киселото мляко до получаване на гъсто тесто.
4. Прехвърлете полученото тесто в купа и го покрийте със стреч фолио. Оставете тестото около час и половина – два, докато втаса.
5. Извадете го от купата и го нарежете на четири парчета. Оформете всяко парче с точилка във формата на тънка пица.
6. С готварска четка намажете повърхността на една от разточените части с масло, отгоре поставете друга част от разточеното тесто и отново намажете с масло. Следвайте стъпките и с останалите части от тестото.
7. Завийте тестото на руло и го нарежете напречно на средно тънки парченца. Така оформените тестени хапки наредете на дъното на тавичка и отново оставете да втасат около 1 час.
8. След това намажете тестените охлювчета с жълтък и печете във фурна на 180 градуса в продължение на 30-40 минути.

Коледната питка на шеф Лео е готова – топла, златиста и примамливо пухкава. Пред вас ще заблести не само едно приказно блюдо, а малко късче коледна магия, а Митко и Габи със сигурност вече си представят как питката грейва в центъра на празничната трапеза, заобиколена от любимите хора.


Със съдействието на: