Традиционна содена питка

Днес ще разкрием тайната на едно от най-знаковите традиционни ястия за Бъдни вечер – содената питка. Тя не е само вкусна традиция, но и символ на дома, на топлината и обичта, които събират семейството около трапезата. Тя е магия, която носи благословия и надежда за Новата година. Талантливите ни елфчета от Академия за малки готвачи ще създадат за вас това чудо от вкус и магия под майсторското ръководство на шеф Никола Симеонов.

Продукти:
500 г брашно – бяло брашно София Мел по БДС
1 ч.ч. газирана вода
5 с.л. олио
1 с.л. захар
2 с.л. оцет
1 ч.л. сода
1 бакплувер
1 и 1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:
1. В голяма купа комбинирайте всички сухи съставки: брашното, солта, содата, бакпулвера и захарта. Разбъркайте добре, за да се разпределят равномерно.
2. За брашното, шеф Никола Симеонов е избрал бялото брашно на София Мел по Утвърден Стандарт “България” с висококачествена българска пшеница – бяло, съвършено и неустоимо хубаво, като самото празнично настроение.
3. В центъра на сместа оформете кладенче. Добавете в него една по една всички останали съставки.
4. Месете сместа до получаване на хомогенна и нелепкава консистенция. Полученото тесто оставете настрана за около 30 минути.
5. След като тестото отпочине, оформете го в желаната форма.
6. Печете във фурна на 180°C за 40 мин.

В нашата академия обръщаме и специално внимание на опазването на околната среда чрез разделно събиране на отпадъци. Малките готвачи създават не само вкусни ястия, но и се учат на отговорност към природата. Нашите приятели от Еко Партнърс ни предоставиха контейнери, в които децата ни показаха как правилно да разделяме празните опаковки и стъклени бутилки след приготвяне на рецептата.

Чудната содена питка, сътворена с много любов и вдъхновение, благодарение на малките готвачи от Академията – Бобо и Мая, ще засияе пред вас в цялото си великолепие! Ако спазите стъпките при приготвянето ѝ, ще усетите как вълшебството на съставките се превръща в топлина и уют, които ще обгърнат дома ви като меко коледно одеяло, изпълнено с уханието на празнични чудеса, смях и сладки спомени.



Със съдействието на: